Header 2

Welke kleurenversie van mijn logo moet ik gebruiken voor mijn visitekaart? Hoe moet ik mijn logo aanleveren voor mijn website? Waarom is mijn logo op mijn website niet hetzelfde kleur als op mijn folder? Met dit artikel maken we je wegwijs in het aanbod kleurcoderingen en de bijhorende toepassingen.  

1. RGB (rood – groen – blauw)

Waarvoor staat RGB?

RGB is de afkorting voor ‘rood, groen, blauw’. Het is een kleurmodel dat op basis van licht werkt. Door rood, groen en/of blauw licht te combineren kan je andere kleuren samenstellen. Hoe feller je de kleuren combineert, hoe witter de kleur wordt. Zwart staat gelijk met géén licht. Wit is de samenstelling van rood, groen én blauw.

 

Waarvoor wordt RGB gebruikt?
Denk aan digitale toepassingen waar kleuren met licht worden samengesteld: beeldschermen (computer, televisie, gsm, …) .

 

Aandachtspunt:

  • RGB kan afhankelijk van de kalibratie, helderheid van je scherm en enkele andere zaken op de monitor een ander resultaat geven.
RGB

2. CMYK (cyaan - magenta - geel - key)

Waarvoor staat CMYK?
CMYK is de afkorting voor Cyaan, Magenta Yellow en Key (=zwart).
Synoniemen voor CMYK zijn ‘full color’, ‘quadri’, of ‘vierkleurendrukwerk’.
Met de 4 basiskleuren (cyaan, magenta, yellow en key (zwart) kan elke kleur gedrukt worden, door een specifieke hoeveelheid van elke kleur toe te voegen.

Vergelijk het met verf: als je alle kleuren samen gooit, krijg je een donkergrijze kleur. Daarom wordt ook een zwarte kleur (k) toegevoegd om echt zwart te kunnen maken.

 

Waarvoor wordt het gebruikt?
Het drukken van folders, brochures, visitekaartjes, …

 

Aandachtspunt:

  • Het is mogelijk dat er afhankelijk van papiersoort of drukker kleurverschillen ontstaan in je drukwerk, ook al druk je met exact dezelfde cmyk-codes.
CMYK
cmyk druk

3. PMS-kleur (Pantone)

Waarvoor staat PMS?

PMS is de afkorting voor Pantone Matching Systeem, dit is het kleurensysteem van het merk Pantone. Het kleurenpallet bestaat uit gestandaardiseerde kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn en bekend bij alle drukkerijen. We noemen deze kleuren soms ook ‘steunkleuren’.

We onderscheiden bij de steunkleuren twee soorten: ‘coated’ en ‘uncoated’. ‘Uncoated’ kleuren gebruik je als je gaat drukken op een ongestreken papiersoort. Bij niet-gecoat papier wordt de inkt voor een stuk geabsorbeerd door het papier. Bij de kleurcode van een dergelijke kleur zie je een letter ‘C’ staan.

‘Coated’ gebruik je als je op een gestreken (gladde, niet absorberende) papiersoort gaat drukken. Bij de kleurcode zie je een letter ‘C’.

Er zijn meer dan 1800 PMS-kleuren en er komen telkens nieuwe bij. Ieder kleur heeft een uniek nummer. Het kleurresultaat is altijd en overal hetzelfde.

 

Waarvoor wordt het gebruikt?

Bij het drukken van huisstijlelementen waarbij de kleuren exact hetzelfde moeten zijn. Denk aan briefpapier, visitekaarten, …

Ook bij drukwerk dat er visueel mag uitspringen zie je soms een steunkleur terug. Met steunkleuren kan je namelijk fellere en levendigere kleuren drukken dan bij het drukken in cmyk.

 

Enkele aandachtspunten:

  • Bij een ‘coated’ pantonekleur en ‘uncoated’ pantonekleur kunnen exact dezelfde kleurcodes voorkomen. Dit betekent echter niet dat dit 2 dezelfde kleuren zijn. Het kleurenverschil bij deze 2 kleuren is groot. Let er dus op dat je de juiste kleurcode voor het juist type papier hanteert.
  • PMS-kleuren kunnen niet betrouwbaar weergegeven worden op je beeldscherm, het is aan te raden een PMS-waaier te kopen om te bepalen hoe het kleur exact op papier uitkomt.  
  • Een belangrijk verschil tussen CMYK en Pantone is dat je bij Pantone zeker bent dat er geen kleurverschillen zullen zijn. Daarom is het drukken met een steunkleur doorgaans ook duurder dan drukken in cmyk.

 

Geen Pantone kleuren meer in Adobe?

Pantonekleuren zijn niet langer gratis te gebruiken in Adobe applicaties. Gebruikers moeten hier maandelijks of jaarlijks voor betalen. Deze nieuwe manier frustreert Adobe-gebruikers. Adobe voerde geen update meer door aan de kleurbibliotheken sinds 2010. Als gevolg misten gebruikers jarenlang honderden Pantonekleuren.

pantone kleuren

4. HEX (hexadecimale kleuren)

Waarvoor staat Hex en waarvoor wordt het gebruikt?

Hex-kleurcodes zijn waarden die vertellen hoeveel van een kleur moet worden weergegeven. Dit wordt gebruikt om kleuren te definiëren in programmeercode zoals html en css. (Met andere woorden: voor je website) Deze kleuren zijn gebaseerd op het RGB-kleurmodel. De waarden zijn een speciale code die kleurwaarden van 0 tot 255 voorstellen. Een hexadecimale code bestaat uit 6 cijfers die duidelijk maken om welk kleur het gaat en begint altijd met een #.

Het maximum van 255 wordt weergegeven als ‘ff’ in de code. Zo is wit # ffffff, want het heeft als rgb-waarde R255 G255 B255.
De eerste 2 cijfers zijn het rood, de tweede 2 cijfers zijn het groen en de derde 2 cijfers zijn het blauw. De code #000000 (zwart) bestaat bijvoorbeeld uit 0 rood, 0 groen en 0 blauw.

hexadecimale kleurencodes

In het kort

Is bovenstaande kleureninfo wat te veel voor je? Zie je door het bos de bomen niet meer? Hieronder zetten we de belangrijkste elementen op een rij:

  • Voor digitale ontwerpen (website, e-mailhandtekening, social media post, …) hanteer je RGB- of HEX-kleuren.
  • Voor drukwerk (folder, visitekaart, brochure, …) hanteer je meestal cmyk. Wil je jouw huisstijldocumenten zonder enig kleurenverschil, opteer dan om te drukken met één of twee Pantonekleuren.

 

Wens je graag een huisstijl waarbij we een passend kleurschema met
bijhorende kleurcodes opstellen? Laat het ons weten, we helpen je graag.

Wil jij ook graag drukwerk dat écht opvalt?

piet gespiegeld