Hoe verkrijg ik een goeie foto? 3 opties waarmee je meteen aan de slag kan
Een boekje of folder zonder foto’s oogt al snel saai en weinig uitnodigend. Hoe verkrijg je een goede foto? Ik geef 3 mogelijkheden en enkele concrete fotografeertips waarmee je aan de slag kan.
Waarom zijn goeie foto's zo belangrijk?
Een goed beeld wordt sneller opgenomen dan tekst. Ons oog valt er sneller op. Als er op het beeld bovendien mensen te zien zijn, trekt die nog beter de aandacht.
Een mooie foto zorgt ook voor sfeer en een professionele uitstraling.
De beeldstijl zorgt voor een bepaalde perceptie van je bedrijf of organisatie. Authentieke foto’s kunnen de persoonlijkheid van een merk heel goed overbrengen.
Tenslotte verhoogt een foto het begrip bij de tekst. Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Lees hier meer over het belang van goed beeldmateriaal.
Zelf foto's nemen met je gsm: tips
1. Maak de lens van je gsm proper
Doe dit met een doekje. Zo staan er geen vingerafdrukken of stofjes op je foto.
2. Zorg dat je instellingen goed staan
Zorg dat de fotogrootte op ‘maximaal’ staat: dit is 4:3. Je vindt deze instelling onder het tandwieltje en vervolgens onder de tab ‘resolutie’.
Bij een Iphone kan je een gelijkaardige instelling terugvinden onder ‘settings’. Onder de instellingen kies je ‘camera’ en daarna ‘formats’ (of ‘structuren’ in het Nederlands). Als die instelling op ‘high efficiency’ of HDR staat, is dit goed.
3. Houd je gsm vast met twee handen
Ja, i know, het klinkt wat kinderachtig. Met twee handen! Maar ik kan je verzekeren: een foto die is vastgelegd met twee handen is een stuk scherper dan een ‘one hand photo’. Voor iemand die geen vaste hand heeft (en nee, die koffie helpt ook niet), kan je ook ergens tegenaan leunen.
4. Een contrast in scherpte voorzien
Wist je dat je met je gsm ook perfect een foto kan nemen met hoog contrast tussen scherp en wazig?
Het is heel simpel: open je camera, kies een onderwerp (bv. het glas voor je), en stel deze scherp door met je vinger op het schermpje op het onderwerp te tikken.
Je zal zien dat het onderwerp scherp wordt, en de achtergrond iets waziger. Omgekeerd kan ook: kies iets uit de achtergrond, tik deze aan en je zal zien dat de achtergrond scherp is en de voorgrond (het glas) waziger.
5. Zoom nooit in
Als je digitaal inzoomt, wordt het beeld dat je hebt ‘uitvergroot’. Je beeld vergroot hiermee wel, maar het aantal beschikbare pixels wordt kleiner. Hierdoor wordt je foto minder scherp en korrelig. Voor drukwerk heb je alle bruikbare pixels nodig! Vermijd dus inzoomen en beweeg je gewoon dichter bij het onderwerp als je het groter in beeld wil. Dat is trouwens ook goed voor de conditie 😉. Een win-win, als je het mij vraagt.
6. Houd het ruimtelijk
Ben je van plan je foto’s later bij te snijden of in een vakje te stoppen? Zorg er dan voor dat je rondom het onderwerp voldoende ruimte overlaat. Op die manier voorkom je dat er een stuk van je onderwerp wordt weggesneden als je het in een vakje plaatst.
Heb je al een idee hoe je de foto zal gebruiken? Zal je die staand gebruiken of liggend? Als je bijvoorbeeld een foto nodig hebt voor een verticale cover, neem dan verticale foto’s. Als er een horizontale foto geïmplementeerd wordt, is de kans groot dat er ofwel belangrijk beeldmateriaal afgesneden wordt of dat je resolutie niet meer ok is omdat de vormgever de foto te sterk moest vergroten om het volledige vak te vullen.
7. Natuurlijk daglicht geeft je de mooiste belichting
Neem het onderwerp mee naar buiten. Lukt dit niet? Laat dan zo veel mogelijk natuurlijk daglicht binnen. Gooi de gordijnen open, doe de deur open, … Plaats eventueel het onderwerp dichtbij het raam.
Observeer waar het licht binnenkomt. Zorg ervoor dat je niet ‘tegen het licht’ in fotografeert, want dat zou lichtjes kunnen tegenvallen. Er kan niets misgaan als je fotografeert met het licht zijlings of achter je.
8. Géén geflits
Naast een paar bleke gezichten en rode oogjes levert het weinig op. Een flits zorgt voor een heel erg kille foto. Het is een echte sfeerkiller. Te vermijden dus. 😊 Wist je trouwens dat je camera ook een ‘nacht’-modus heeft? Probeer het eens uit!
9. Volg de horizon
Let erop dat de horizon recht op de foto staat. Hetzelfde geldt voor de lijnen van gebouwen. Een tool die je hierbij kan helpen is het raster. Je kan een ‘raster’ weergeven door via het ‘tandwieltje’ te kiezen voor ‘cameraraster’ of ‘richtlijnen’.
10. Houd het rustig
Plaats het onderwerp niet voor een drukke achtergrond. Vermijd storende elementen zoals vuilnisbakken, rommel, … Ruim op of kies een andere ‘hoek’ waarmee je fotografeert. Zo kan je een storende achtergrond omzeilen als je bijvoorbeeld van bovenaf fotografeert of een sterk scherpte-diepte contrast creeërt via de scherpstellingstool.
11. Kies een interessante compositie
Probeer een van onderstaande composities uit voor een grafisch mooie foto:
- De regel van derden: het onderwerp in ongeveer 1/3 van de foto.
- Symmetrie
- Reflecties
- Eenvoud
- Patronen
- Werken met een ‘kader’ (wazige elementen rondom het scherpe onderwerp)
- Diagonalen
- Close-up
12. Oefening baart kunst
Betere foto’s maak je nu eenmaal door veel te oefenen. Hoe vaker je de tips probeert toe te passen, hoe gemakkelijker en mooier je foto’s zullen worden. Veel succes!
Foto's van een beeldbank gebruiken
Ben je geen zin om te fotograferen, heb je weinig tijd of mankeer je een specifieke setting, dan kan je een beeldbank raadplegen.
www.unsplash.com is bijvoorbeeld een beeldbank waar je veel mooie, rechtenvrije foto’s gratis kan downloaden.
Een tweede beeldbank die ik soms raadpleeg is shutterstock. Althans: voor bepaalde onderwerpen. Shutterstockbeelden zijn minder authentiek waardoor je minder geloofwaardig kan overkomen. Je mag je ook verwachten aan heel wat stereotype beelden.
Weet ook dat andere bedrijven hetzelfde beeld kunnen kopen en je beelden dus niet uniek zijn.
Daarom raadpleeg ik shutterstock meestal in uiterste nood voor onderwerpen zoals gerechten, dieren, objecten of abstracte vormen. Het is een goedkoop (betalend) alternatief als je je geen fotograaf kan veroorloven.
Voor de mooiste én beste foto's kies je een fotograaf
Je kunt er niet omheen. De beste foto’s verkrijg je door een professionele fotograaf in te schakelen. De verschillende lenzen, het toestel, het belichtingsmateriaal, de ervaring van de fotograaf en de beeldbewerking nadien zorgen voor prachtige beelden die ook nog eens authentiek zijn. Alleen: dat is niet goedkoop. De prijs varieert, net zoals de stijl in fotograferen.