Inspiratie om met je drukwerk écht op te vallen

Wil je laten zien dat je anders bent dan de rest? Naast een mooi ontwerp, kan je ook verrassen met het drukwerk an sich. Waarom voor ‘gewoon’ gaan als het ook opvallend kan? Een glanzend element, een speciale vorm, een reliëf, … Er zijn talloze manieren om de show te stelen met je offline communicatie. Op zoek naar inspiratie? Lees hieronder verder!
Shinen met UV-lak
Door het aanbrengen van een UV-lak wordt er een extra blinkende vernislaag aangebracht op je drukwerk. Hierdoor krijg je een zeer glanzend effect, wat een zekere luxe uitstraalt. Je kan een gehele cover met deze vernis voorzien, maar je kan er ook voor kiezen om enkel bepaalde onderdelen van het drukwerk van een vernislaag te voorzien: dit noemen we spot UV-lak.

Blinddruk
Bij pregen of blinddruk wordt er opwaarts of neerwaarts een reliëf (zonder inkt) in het papier aangebracht. Het papier wordt tussen een metaal en een op maat gemaakte preegvorm geperst. Hierdoor krijg je een doorgedrukt of verhoogd reliëf. Pregen zorgt voor meer beleving bij je drukwerk: het nodigt uit om je drukwerk vast te nemen en te voelen. Can’t touch this!

Foliedruk of hotfoil
Je kan je drukwerk veredelen met een folie (goud, zilver, koper, …). Met een cliché (een soort metalen stempel) wordt de gouden folie in het papier geperst. Folie bestaat in verschillende kleuren. Goud en zilver zijn de populairste, maar ook andere metallics zoals cyaan, groen, roze of zelfs holografische motieven zijn beschikbaar.

Stansen of kappen
Bij stansen wordt je drukwerk uitgesneden met een stansvorm. Een stansvorm bestaat uit messen van staal. Hiermee is het mogelijk om je drukwerk in elke vorm uit te snijden. Er bestaan enkele standaard stansvormen die gebruikt worden voor visitekaarten, mappen, ... Wil je liever een unieke vorm, dan maken we een stansvorm op maat. Een stansvorm vervaardigen is niet goedkoop, maar eens die gemaakt is, kan je deze wel hergebruiken.

Levendige Pantone kleuren
Je hebt misschien wel al gehoord van CMYK? CMYK is de afkorting van Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart). Dit zijn de 4 basis inktkleuren die de drukpers nodig heeft om elke kleur samen te stellen en te drukken. Dit zijn ook de kleuren die in jouw inktjet printer te vinden zijn.
Bij een drukker kan je ook kiezen om te drukken met Pantone. In plaats dat er 4 kleuren gemengd worden, zoals bij CMYK het geval is, werkt men hier met één pot verf. Pantone heeft verschillende voordelen. Zo zijn de kleuren veel levendiger en kan je ook fellere kleuren gaan kiezen. Daarnaast wordt via Pantone het kleur altijd exact hetzelfde weergegeven, waar je ook drukt.

Het bedrijf Pantone heeft een reeks van 1100 kleuren waaruit je kan kiezen met elk een uniek nummer.
In het gamma ‘Pantone’ zitten er bovendien ook fluo- en metaalkleuren (let wel dat deze metallics er anders uitzien dan bij hotfoil) waarmee je van drukwerk echte eyecatchers kunt maken. Kies uit een pantoneboek wat jouw kleur wordt!

Papierkeuze
Naast het gewicht van je papier (een zwaar/stevig papier ziet er professioneler uit dan een licht papiertje), heeft ook het soort papier heeft een grote impact op je eindresultaat.
Er is een grote onderverdeling tussen ‘coated’ (gestreken) papier en ‘uncoated’ (ongestreken) papier. Coated papier wordt ‘gestreken’ (van een extra laagje voorzien) zodanig het oppervlak ‘gesloten’ is. De inkt dringt minder in het papier en hierdoor zijn de kleuren ook levendiger. Bij uncoated papier (dus zonder een extra laag) wordt de inkt meer geabsorbeerd omdat de structuur van het papier open is. Uncoated voelt ook wat ruwer aan en is gemakkelijker ‘beschrijfbaar’. Zo zijn gerecycleerd papier, briefpapier, ansichtkaarten uncoated.

Papier heb je in verschillende structuren en kleuren. Wens je eentje met veel zichtbare papiervezels of liever glad? Eentje met glinsters of eentje met een lijnenstructuur? Misschien heb je liever een karton? Zelfs eentje die eruit ziet als linnen is mogelijk! Er zijn oneindig veel opties.
Edge printing
Wij denken driedimensionaal. Heb je drukwerk met een derde ‘dimensiehoogte’, waarom dan ook niet deze bedrukken? Tegenwoordig zie je hier en daar al eens een kaartje waarbij het randje een kleur gekregen heeft, maar wist je dat de randen van een boek ook bedrukt kunnen worden? Of je nu een afbeelding wil doortrekken over het gehele boek of een tekst om het boek wilt wikkelen, een ‘out-of-the-box’-ontwerp spreekt tot de verbeelding.

Krabinkt
Een bepaald deel van je drukwerk bedekken kan met behulp van een speciale scratch-off inkt. Dit zie je standaard bij kraslotjes of acties in de winkel waarbij een code of prijs verstopt zit onder de kraslaag.

Zwelinkt of puff ink
Creëer een extra dimensie door zwelinkt toe te passen. Zwelinkt wordt verkregen door een additief toe te voegen aan de reguliere inkt. De samenstelling wordt vervolgens na het drukken verhit, waarna deze inkt opzwelt en voor een verhoogd reliëf zorgt. Dit kan in allerlei kleuren.

Graveren en laseren
Bij het graveren wordt er met een frees materiaal verwijderd zodanig er een verdieping gecreëerd wordt. De gravure kan ook nadien ingekleurd worden. Graveren kan ook met behulp van een laserstraal. Hierdoor verkleurt het materiaal.

Hier hangt een geurtje aan …
Het zal je verbazen, maar je kan ook een geurtje aan je drukwerk geven! Door geurcapsules aan het vernis toe te voegen, kan je een geur toewijzen aan je drukwerk.
Kortom: met drukwerk kan je helemaal losgehen! Vergeet natuurlijk niet dat het ontwerp nauw samengaat met de uitvoering en dat deze dan ook het uitgangspunt dient te zijn van je afwerking. Doe je het goed, dan pak je er enorm mee uit. Al een idee waar jij voor gaat? We helpen je graag in je keuze!
Wil jij ook graag drukwerk dat écht opvalt?
